1. Permite oamenilor să-și expună ideile în spațiul public unde pot fi analizate și comparate cu ideile altor oameni. Rezultatul este un mecanism gratuit de verificare și detecție a erorilor. Asemena unui produs de calitate într-o piață liberă, ideile bune vor fi acceptate și adoptate iar cele proaste respinse și izolate înainte de a fi implementate ceea ce duce la evitarea unor potențiale consecințe grave.

2. Permite rezolvarea pașnică a conflictelor încurajând oameni să-și comunice doleanțele și nemulțumirile. În lipsa posibilități de a se exprima liber, oamenii ar putea fi tentați să treacă la următoarea metodă de rezolvare a conflictelor: violența.

3. Previne regimurile tiranice. Limitarea dreptului la liberă exprimare, fie și parțială, este primul semnal timpuriu că cei ajunși la putere încep să aibă înclinații despotice. Un regim dictatorial nu va accepta critica născută din libera exprimare, lar libera exprimare este primul mijloc prin care cei guvernați pot sancționa derapajele guvernanților.

4. Încurajează gândirea și inovația. Un climat politic sau social în care libertatea de exprimare este amenințată crește cetățeni cărora le va fi teamă să exprime ce gândesc. În timp, cenzura externă a vorbirii se va transforma într-o auto-cenzură internă a gândirii. Prin contrast, un om liber să vorbească se va simți încurajat să gândească, să-și pună întrebări și să inoveze.

Libertatea de conștiință și cea de exprimare sunt printre cele mai importante libertăți, motiv pentru care Constituția Statelor Unite spre deosebire de cea a României le protejează fără echivoc prin primul Amendament:

“Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the government for a redress of grievances.”

“Congresul nu va promulga legi prin care să instituie o religie oficială de stat, nici legi prin care s-ar împiedica libertatea religioasă, legi care să îngrădească libertatea de exprimare, libertatea presei sau legi care să limiteze dreptul la adunare pașnică și la a trimite petiții guvernului.”