Cum ne mint politicienii care se opun libertății?
Un argument frecvent pe care unii politicieni îl aduc în favoarea extinderii influenței statului este complexitatea societății contemporane. Societatea a devenit atât de complexă încât, susțin ei, gestionarea acesteia impune sporirea centralizării și reglementării.
Însă nu vorbim de fapt, nu de complexitate
ci de complicație? O complicație generată exact de amestecul politicienilor, (din exces de zel, sete de putere, trufie sau o combinație a celor trei) în chestiuni pe care societatea și comunitățile puteau să le gestioneze și singure?
Cel puțin în ultimii o sută de ani, dacă nu mai mult, politicienii în general au insistat să intervină inutil în amănuntele vieții individuale și comunitare, fără ca cineva să le fi cerut asta. În acest proces de intervenție politicienii au adăugat zeci de straturi de legi, reglementări și mecanisme birocratice, care complică viața cetățenilor, le cresc costurile de viață și în același timp le induc o stare de dependență și le retează orice apetit pentru inițiativă.
De ce ne mint politicienii?
Pentru mulți politicieni efectul e dorit și scontat pentru că “dependența” cetățenilor le justifică lor existența, “necesitatea” și tendința de a acapara încă și mai multă putere. Această specie de politicieni va invoca întotdeuna “complexitatea”, nevoia de “experți” și “tehnocrați” pentru a menține cetățenii într-o stare de falsă dependență.
Care sunt soluțiile?
Prin urmare unul dintre scopurile unei noi constituții a României trebuie să fie limitarea drastică a capacității politicienilor de a interveni și manipula drepturile fundamentale ale cetățenilor prin centralizare și reglementare.
În zilele următoare vom discuta despre limitele necesare și metodele prin care pot fi implementate.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.